Laboratóriumi vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok

Általános                                                                           

Általános laborvizsgálati panelünk az elsődleges szűrés szerepét tölti be és rámutat az adott működési területet érintő problémákra. Magába foglalja a májfunkciós vizsgálatot, a vesefunkciót, a zsíranyagcsere, vér- és vérképző rendszer, cukor anyagcsere és ionháztartás általános állapotának vizsgálatát. Részletes, egyénre szabott vizsgálati terv az előzetes konzultáción kerül pontosításra.

HAJANALÍZIS

Három centiméter festetlen frissen nőtt hajmintából végzik. Nélkülözhetetlen információt ad a szervezet ásványi anyag és mikroelem-készletéről, a szervezet kémiai egyensúly-hiányáról és a mérgező anyagok jelenlétéről. Számos betegség ezek többletére, illetve hiányára vezethető vissza.A vizsgálat több, mint 30 éve ismert és alkalmazott egyszerű, kíméletes és átfogó labor vizsgálati módszer, évente emberek százezreit segíti a gyógyuláshoz világszerte.

NYÁLTESZT                                                                                                

A szabad hormonok koncentrációjának mérésére alkalmas. Segítségével meghatározható a női és férfi, valamint a stressz hormonok minőségi és mennyiségi megoszlása (többek között az ösztradiol, ösztriol, progeszteron, a cortison, a DHEA, teszoszteron és melatonin szintje).

ÉLELMISZER ALLERGIA                                                            

Bizonyos élelmiszerek fogyasztása egyes embereknél túlérzékenységi reakciót vált ki.
Klinikánk specializált, külföldi laboratóriumokkal együttműködve vérmintából 270 élelmiszer allergén hatását mutatja ki, átfogó képet adva a lehetséges allergének hatáserősségének fokozatairól, továbbá arról is, hogy mely élelmiszerek váltanak ki keresztallergiát.A  páciensek a vizsgálat eredményével együtt egyénre szabott receptkönyvet is kapnak.
A vizsgálat vérmintából történik.

INTRACELLULÁRISanyagcsereanalízis

Szervezetünk szinte valamennyi funkciójának normális működéséhez mikroelemekre (vitaminokra és ásványi anyagokra) van szükség.Ha ezek hiányoznak vagy nem megfelelő mennyiségben vannak jelen, komoly problémák, sőt  súlyos betegségek jelentkezhetnek. Az intracelluláris anyagcsere analízis kimutatja, hogy sejten belül milyen anyagok hiányoznak és miket kell pótolnunk. Ez a vizsgálat teljes vérből történik és nem – mint általában - a lecentrifugált vérsavóból.            

AMINÓSAVprofil

Az aminosavak a szervezet száraz tömegének 70 százalékát adják. A szervezetben lévő mennyiségük, megoszlási arányuk alapvető információkat szolgáltat testünk anyagcseréjének állapotáról, az aktuálisan zajló fel-és leépítő folyamatok egyensúlyáról, illetve az azokban bekövetkezett zavarokról, rendellenességekről. A különböző vizsgálati módszerek közül az adott problémához igazodva végezzük speciális külföldi laboratóriummal együttműködve vizelet- és vérmintából.

HAEMOGLOBIN ANYAGCSERE analízis

A haemoglobin a vörösvértestekben található oxigénszállító molekula. Az anyagcseréjében bekövetkezett változások(mint például az elégtelen vagy nem megfelelő funkciójú alakok képzése, illetve fokozott lebontása) komoly, egész szervezetünket érintő funkciózavarokat idézhetnek elő. Vizeletből többféle   tesztet kínálunk, attól függően, hogy a páciensnek mennyire specifikusan van rá szüksége.

INTOLERANCIA teszt (fruktózamin, glutén, hisztamin)                                     

A fruktózamin meghatározása során megítélhető, hogy milyen volt a páciens átlagos glükózszintje az utólsó 2-3 hét alatt. Hasznos új diabétesz kezelési terv bevezetésevagy az addigi kezelési terven történő változtatás előtt. A fruktózamin meghatározása akkor is hasznos, ha a diabéteszes beteg terhes vagy ha olyan akut vagy krónikusbetegsége van, amely rövidebb időperióduson belül változtatja a glükózszintet vagy az inzulinigényt.

A gluténérzékenység – avagy cöliákia, régi nevén lisztérzékenység- lényegében egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség. Ebben a kórképben a szervezet ellenanyagot termel a glutén egyik összetevője, a gliadin nevű fehérje szervezetbe kerülése esetén. Elsősőrban a vékonybélben, de számos egyéb szervben is okozhat károsodást. A vékonybélben található bolyhok elpusztulnak, aminek következtében csökkenhet a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódása. A vérből végzett vizsgálat során elsősorban a gliadin, továbbá a szöveti transzglutamináz elleni antitestek szintjét ellenőrizzük.

Hisztamin intolerancia esetén a kórkép nagyon sokféle klinikai tünettel jelentkezik. A tünetek lehetnek sporadikusak, de jelentkezhetnek rendszeresen is. A tünetek alapján a kórkép nem diagnosztizálható.A kórkép oka a hisztamint bontó deaminooxidáz enzim (DAO) csökkent, illetve emelkedett szintje, ami vérvizsgálattal kimutatható. Európában az emelkedett szintet csak egyetlen labor végzi.

PAJZSMIRIGY MŰKÖDÉS komplett analízise              

pajzsmirigyzavarok számos formát ölthetnek, ám leggyakrabban a szerv túlműködéséről és alulműködéséről van szó, attól függően, milyen mennyiségben képes termelni a hormonjait, ezek a keringésben miképp bomlanak le, ellenük termelődnek-e antitestek, a hormonok receptorai, ill. a sejten belüli jelátvivő molekulák harmóniája létrejön- vagy sem. 

A klinikánkon elérhető speciális vizsgálat  feltárjaa működési rendszer  valamennyi összetevőjének aktuális helyzetét,   pontos képet adva pajzsmirigyünk működéséről, és annak anyagcserénkre gyakorolt hatásáról.A vizsgálat kiterjed: a T3, T4, T4 (totál), THS, anti-thyroglobulin, anti-TPO, Thyroglobulin, Thyroxin-kötő globulin (TBG) meghatározására.

|