Allergia? Más mint gondoltam!

Allergia? Más mint gondoltam!

Kategória: Emésztési és anyagcsere zavarok 2016-12-06-19:36

Két-három éve gyakran éreztem puffadást a beleimben. Az eddig lapos hasam egészen kidomborodott, megkeményedett.  És nem voltam különösebben éhes, de gyakran éreztem evés-kényszert.

Állandósult nálam 3-3,5 kiló súlyfölösleg. Időnként le tudtam adni 1-1,5 kilót, de még szinte ugyanazon a héten visszajött. Már alig mertem valamit enni, és semmit nem tudtam jóízűen elfogyasztani, mert állandó bűntudatot éreztem: vajon nem hízom-e tőle vagy nem okoz-e puffadást.

Egyébként csupa egészségesnek vélt és mondott ételeket fogyasztottam. Reggelre gyömbért, mézet, banánt, zöld teát, citromot. Vacsorára yoghurtot búzakorpával és lenmaggal, mellé pirítóst és teát. Kávét is mértékletesen ittam.

Egyébként mindezt leszámítva nem éreztem magam betegnek vagy fáradtnak. Nem csökkent a  munkabírásom, a koncentrációs képességem, de nem is éreztem magam igazán jól a bőrömben.

Úgy 8 hónapja kis kiütések jelentek meg a csuklómon, a bokámon és a lábfejemen. Viszkettek és én persze vakartam őket. Megpróbáltam a problémát házilag kezelni, de nem jártam sikerrel.

És ekkor beütött a baj.  A piros foltok nem tűntek el, a viszketés erősödött és megduzzadt a bokám.  Még ekkor sem  nyugtalankodtam különösebben, de 2-3 nap intenzív viszketés után felszökött a lázam. Nem lehetett elkerülni az orvost.

A diagnózis: orbánc (erysipelas), nummularis dermatitis vagyis ekcéma. Utána néztem az interneten, milyen jellegű betegség ez és megdöbbenten szembesültem ennek súlyos változataival.

Nálam az ekcéma még viszonylag enyhe formája jelentkezett, antibiotikummal és kenőccsel  viszonylag gyorsan elmúltak a tünetei. Ugyanakkor súlyosbodtak az emésztési problémáim.

Barátnőm járt már a Dr. Losonczy magánklinikán, ő javasolta, hogy végeztessem el az élelmiszer-allergia tesztet. Annyit eddig is tudtam, hogy a tejre, a szalicilra érzékeny vagyok, de más allergiás tüneteket nem észleltem eddig. A bőröm is mindig tiszta volt, nem voltak rajta kiütések. Azt hiszem, magamtól soha nem jutott volna eszembe, hogy allergiás vagyok.

És jött a meglepetés.  A teszt vérmintából 270 élelmiszer-összetevőre mutatta ki, hogyan reagál rájuk a szervezetem antitestekkel, vagyis mely élelmiszerek idéznek elő rejtett allergiát. A 270-ből 84-et törölni javasoltak az étrendemből. Közöttük volt a banán, a gyömbér, a citrom, a méz, a yoghurt és a lenmag is – csupa olyan dolog, amit eddig előszeretettel fogyasztottam. Egyébként szívesen lemondtam róluk, mert a fennmaradó csaknem 200 más élelmiszerből kedvemre válogathatok.

A vizsgálatot végző laboratórium javaslatot tett az étrendemre. E szerint az allergiát kiváltó élelmiszereket bizonyos ideig mellőznöm kell, attól függően, milyen erős allergiás reakciót váltanak ki belőlem.

A diéta előtt teljes béltisztításon estem át. Ezután következett az új étrend alkalmazása.  Az első napokban a kávé kihagyása jelentett némi problémát, de a harmadik napon már nem is jutott eszembe. És nem kívántam az édességet, ami korábban – különösen a kávé mellé – elég gyakori volt. Felfedeztem viszont a kacsacombot, a pulykát, a lepényhalat. És élvezettel fogyasztom a vörös káposztát, a kölest és a sárgarépát.

Jóízűen eszem, mert tudom, hogy amit megeszem, az hasznos és nem káros a szervezetemre. És mindezt a tapasztalat bizonyítja. Egy hónap alatt, anélkül, hogy fogyókúráztam volna, helyreállt a normális testsúlyom, lement a 3 kiló fölösleg, és nem feszülnek rajtam a 36-os méretű ruhadarabjaim. Érzem, hogy megnőtt az energiaszintem, sőt az életkedvem is.

És ez még csak a kezdet. A terápia, a teljes gyógyulás  még ezután következik.

Adrienn