A szabadgyökök hatása szervezetünkre

A szabadgyökök hatása szervezetünkre

Kategória: Vitalitás 2016-08-06-12:15

Testünk 70 billió csodálatos kis műalkotásból áll. Ezek a sejtjeink. Bennük ismét sok apró erőmű található. Ezek a mitokondriumok. Ők állítják elő az energiát anyagcsere folyamataink minden legkisebb biokémiai mozzanatához - vagyis az életünkhöz.

Bizonyos fizikai és kémiai behatásokra a testünket felépítő óriásmolekulákból - például fehérjékből, nukleinsavakból - atomok vagy atomcsoportok válnak le, s leválásukkal kémiailag aktív szabad kötőelemek, úgynevezett szabadgyökök jönnek létre.

A szabadgyökök fontos szerepet játszanak az élettani folyamatokban. Sejtjeink egy része azért termel szabad gyököket, hogy azok elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat, mások pedig olyan vegyületeket hoznak létre, amelyek szabályozzák a véralvadást és a vérnyomást. A szervezet védelmi rendszere optimális esetben a saját maga által termelt szabadgyököket képes semlegesíteni is. Problémát az jelent, ha megbomlik a szabadgyök-antioxidáns egyensúly.

A szabad oxigéngyökök olyan oxigénközpontú molekulák, illetve molekularészletek, amelyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek, ezért rendkívül agresszívak és rövid életűek. Úgy jönnek létre, hogy a két atomból álló oxigénmolekulából (O2) egy atom kiszabadul és egy nagyon agresszív szabad kötődésú oxigénatom marad hátra.

Az ingatag és reaktív részecskék környezetükkel azonnal reakcióba lépnek. Új, másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre. Károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy az ép sejtek alkotóelemeiből veszik el a keresett elektront, azokat rongálják, károsítják.

A mitokondriumok fokozottan érzékenyek az oxigéngyökök támadásával szemben.

A szabadgyökök szerepének megértése forradalmat jelentett az orvostudományban és alapjaiban változtatta meg a betegségek kialakulásával és kezelésével kapcsolatos felfogást.

Ám napjainkban életmódunk és a környezeti ártalmak hatására olyan sok szabad gyök képződik szervezetünkben, olyan erős az oxidációs folyamat, hogy a szervezet természetes védelmi mechanizmusa már nem képes az eliminálásukra. Szükséges a természetes antioxidáns anyagok pótlása.

A az oxigénterápia ennek egyik igen kellemes és hatékony- módja.

Tapasztalja meg Ön is! Kérjen időpontot a Dr. Losonczy Magánklinikán!

Telefon: +36-20-216 0606; +36-20-215 5185

e-mail: info@dr-losonczy.hu